Sandsjöbacka Trail Marathon 14 jan 2017

Sandsjöbacka trail 44 km. Femte gången gillt!
Inför loppet var jag väldigt osäker på min löpform, men kände mig väldigt lugn inför utrustning, väder och underlag. Så jag var ungefär lika nervös som vanligt när jag tog mig till starten i Kungsbacka för femte gången. Har tidigare genomfört tävlingen 2012, 2014, 2015 och 2016 med tider från 4:37 till 5:56.
Lite snick-snack med LR-kompisar och sen gick starten. Alltid lika magiskt med mörkret, marschallerna och pannlamporna ut ur Kungsbacka.


De inledande 8-9 km är transport upp till skogen och en bra sträcka att värma upp och hitta sin plats i kön. Jag höll 5-fart på flacken och kanske 6-7-fart i backarna och det kändes bra. När vi kom in i skogen var det fortfarande mörkt och det var lite trixigt att sätta fötterna rätt. Första 10 km tog knappt 60 min och vid första depån satt det fint med sportdryck och en bit choklad. Fick oväntat lite magknip men det gick över ganska snart.


På klipporna i skogen var det frostigt så jag tog det lugnt för att inte ramla på de hårda stenarna. På stigarna var det överlag hyggliga förhållanden, däremellan det förväntade lerpartyt! Nytt för i år var något som i försnacket på LR-forumet beskrevs som lera med skare. En ny upplevelse för mig!


Efter det långa skogspartiet passerar jag halvmaradistans på 2 h 12 och konstaterar att jag gjort Göteborgsvarvet långsammare än så. Strax därefter når vi andra depån, direkt efter passagen av Spårhagavägen. Det bjuds på gott tjôt, krispiga chips och SALTGURKA! Här piggnade jag till och gav mig vidare på de fina stigarna som tar en upp till Oxsjön.


Efter ett par km får jag ganska ont på sidan av foten, bakom stortån. Varje steg smärtar intensivt vid varje fotisättning. Typiskt. Ska jag behöva halta gåendes nästan 20 km för att ta mig i mål? Biter ihop och springer vidare. Smärtan minskar efter ett tag och blir sedan knappt märkbar. Var det inbillning? Jag känner inte igen den här utvecklingen från tidigare lopp. Nöjd med att smärtan lagt sig springer jag vidare.


När banan når Oxsjön övergår underlaget till motionsspår upp till tredje depån norr om Sisjön. Den här delen är hemmaterräng för mig och jag får alltid en liten dipp här under Sandsjöbacka trail, lite tråkig sträcka eftersom att jag sprungit den så många gånger. Börjar få lite känningar i vaderna, baksida lår, höger arm, nacken, ja, nästan överallt. Men leden längs den nordvästra delen av Sisjön var finare än någonsin. Den lågt stående vintersolen lyser över sjön och kastar ett fantastiskt släpljus in inskogen. Underbart!

Tredje depån! Här står lottakåren och bjuder på kaffe och kladdkaka och en del annat gott. En riktig höjdare som gör mig pigg och glad när jag ger mig ut på ett ganska lätt parti innan vi leds in i skogen igen.

Efter en mindre kulle som är jättejobbig efter några timmars löpning så är det dags för Mölndalsravinen – en väldigt teknisk del av banan som tvingar mig att gå den större delen. Benen är ganska slitna nu.

Nu närmar vi oss Änggårdsbergen och uppe på höjderna är det öppna landskap och magnifika vyer över delar av Göteborg. Det här är en väldigt fin passage som gör smärtan lättare att uthärda!


Sedan lunkar jag vidare ned genom Botaniska trädgården som ju är värd ett eget besök, men det tar jag en annan dag. Sedan bär det vidare genom ett bostadsområde och upp längs vägarna i Slottsskogen innan den sista jättejobbiga backen före entrén till Slottskogsvallen och upploppet. Den trevliga speakern ropar upp mitt namn och välkomnar i mål med några pålästa kommentarer om mina tidigare resultat i Sandsjöbacka trail. Efter målgång kommer speakern ut ur sin vagn och intervjuar mig. Högst oklart om någon annan över huvud taget lyssnar, men det är en kul grej. Att speakern och jag känt varandra i snart 20 år behöver vi inte fördjupa oss i…

Sluttiden blev 5 h 12 min och det är jag jättenöjd med. Mitt personbästa på Sandsjöbacka trail är 4 h 37 min (gamla banan) men i år trodde jag inte att jag var i form för bättre än 5 h 30 min.

Tack Sandsjöbacka trail för ett som vanligt välskött arrangemang!

*****

Smärtan i foten? Det var en blåsa som sedan sprack.

Medaljbild: undertecknad

Kartbilder: undertecknad/Movescount

Övriga bilder: Aramis šašinka, länk: www.sasinka.se

Tack Aramis för de fina bilderna!!!